۴ مرداد : روز جهانی حفاظت از اکوسیستم مانگرو - دانشکده مهندسی کشاورزی
۴ مرداد : روز جهانی حفاظت از اکوسیستم مانگرو
- 24 Jul 2024
- News Code: 1154987
- 1075
کرنا[۱] یا مانگرو جامعه گیاهی شامل درختان و بوتههایی است که در زیستگاههای آبرفتی و آب شور ساحلی مناطق گرمسیری و زیر گرمسیری (عرض جغرافیایی زیر ۲۵ درجه) میرویند. دو گونه مشهور حرا (نام علمی: Avicennia marina) و چندل (نام علمی: Rhizophhora mucronata) در این نوع جنگلها وجود دارد که هر دو گونه آن در ایران یافت میشود و در نواحی ساحل خلیج فارس و دریای عمان به شکل نوار باریکی بهطور پراکنده دیده میشود.
مانگروها گیاهان چوبی هستند که در حد فاصل خشکی و دریا در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری زیست میکنند. اجتماعات گیاهی مانگرو در محیطهایی به رشد و ادامه زندگی میپردازند که شوری بالاست، جزر و گاه وجود دارد. مانگروها محیط اکولوژیک بیهمتایی ایجاد میکنند که میزبان اجتماعات غنی از انواع گونههاست. این جنگلها به نحو مؤثری بر محیطهای استقرار خود تأثیر میگذارند. سیستم ریشهای آنها باعث پایداری رسوبات میشود و اجتماعات آنها انرژی امواج را کاهش میدهد و در مقابل، زیستگاه و پناهگاه مناسب برای شمار زیادی از موجودات زنده ایجاد میکند.[۲]
کلمه مانگرو اسم مرکبی است معرف اکوسیستم خاص در مناطق استوایی، حاصل از تجمع بسیار ویژهای از گیاهان و جانوران در سواحل پست خورها، دلتاها، برکهها و سواحل دریاها و در عین حال نشانگر و معرف درختان و درختچههای این گونه اکوسیستمها نیز میباشد. این گیاهان در گروه گیاهان شورهزی قرار دارند.
این جوامع گیاهی سرمنشأ زنجیرههای غذایی دیگر موجودات زنده منطقه بوده و دارای اراضی مساعد و حاصلخیز وسیعی هستند. چنین محیطی به دلیل آنکه در حد واسط اکوسیستم خشکی و اکوسیستم دریایی قرار گرفته، موجب به وجود آمدن زیستگاه مناسبی برای انواع جانوران آبزی و پرندگان گشتهاند. این جوامع گیاهی همیشه تأمینکننده بخشی از نیازهای اقتصادی انسانی است بهطوری که در پارهای نقاط، به خاطر برداشتهای نادرست، بقای آنها که قبلاً به صورت تودههای جنگلی انبوهی بوده، به خطر افتاده است.
منبع: ویکیپدیا